Tuesday, April 23, 2024

Doğum sonrası kolay kilo vermek

dogumsonrasihttp://maranki.nl
Gebelik süresince kilo alan her anne, doğum sonrası arta kalan fazla kilolarından bir an önce kurtulmak ister. Ancak, eski forma dönme sürecinde dikkatli olunması gereken noktalar vardır…
Doğum sonrası kilo vermeye ne zaman başlanmalı?

Doğum sonrası kilo verme hızı ve zamanı aslında gebelik süresince alınan kiloyla ilgilidir. Gebelik döneminde fazla kilo almamış bir anne, süt verme döneminde aşın zayıflayabilir ve yeterli sütü olmayabilir. Gebelik dönemini 9-12 kg alarak normal tamamlamış bir anne ise, ilk 6 ayın sonunda en geç 1 yılda dengeli beslenme ve etkin süt verme sonunda eski kilosuna kavuşabilir. Ancak gebelik döneminde 18-30’kg gibi aşırı kilo almış annelerin eski kilolarına dönmeleri daha uzun zaman alacaktır.

Kilo verirken nelere dikkat edilmeli?

Anne sütü doğadaki en değerli besindir. İlk 6 ay süresince bebeği her ağladığında emzirmek ve ona anne sütünden başka besin vermemek, etkin süt verme şeklidir. Anne sütünün verimi bebek için çok Önemlidir. Sadece anne sütüyle beslenen çocukların bağışıklık sistemi daha güçlü olur ve bu sayede birçok hastalığa karşı korunurlar. Anne sırf kilo vermek uğruna sütünü tehlikeye atmamalıdır.

Emzirme döneminde, her gün yaklaşık 6-7 çay bardağı, yani 600-700 ml süt salgılanır. Bunun için harcanan kalori ise, her gün için 500-700 kalori Civarındadır. Bu kalori kaybı, 1 saat orta seviyede egzersize eşdeğerdir. Bu sebeple emzirirken dengeli beslenen ve yeterli sıvı alan anne, eğer doğumu normal kabul edilen sınırlardaki kilo kazanımıyla bitirdiyse, 6 ay sonunda doğumda aldığı ve süt üretmek üzere depoladığı fazla kilolardan kurtulur. Benim önerim, annenin bir beslenme ve diyet uzmanıyla görüşmesi, randevuya gitmeden önce ise bir hafta boyunca yediklerini ve süt verdiği zamanları kaydetmesidir. Çünkü süt verimi ve beslenme ilişkisi çok önemlidir.

Kilo vermede sihirli bir formül var mı?

Emzirme döneminde kilo vermenin sihirli yolu, gebelik döneminde aşırı kilo almamak ve bunun için de hamilelikten itibaren beslenme uzmanıyla düzenli görüşmektir. Çünkü annenin sağlığı da en az bebeğin sağlığı kadar önemlidir. Annenin demir ve kalsiyum depolan tüm hayatı için çok değerlidir. Bu sebeple, gebelikte aşırı kilo alınıp, vücudun dengeleri bozulmadan hem anne hem de bebek sağlığı için en baştan planlama yapılmalıdır.

Kilo verilmesinde ağırlık verilmesi gereken gıdalar nelerdir? Kaçınılması gerekenler neler?

Hızlı kilo kaybı için yapılan düşük kalorili diyetler annenin süt verimini olumsuz yönde etkiler, özellikle karbonhidrat ve proteinden fakir beslenme, annenin sürünü azaltır. Protein ve kalsiyum açısından zengin süt, yoğurt, peynir ve yumurta anne için çok önemlidir.

Ayrıca her gün mutlaka et, tavuk veya balıktan biri tüketilmelidir. Bu gıdaları almayarak, vejetaryen türü beslenenlerin süt verimi iyi değildir. Günlük 3 litreden fazla su tüketmenin sütü artırıcı bir etkisi yoktur. Aynı şekilde, şekerli sıvı tüketimi de gereksizdir. Karbonhidrat ihtiyacını sekerli basit karbonhidrattan almak verine, tam tahıl ürünlerinden almak daha doğrudur.