Saturday, December 21, 2024

40 yaş altı en başarılı Türk girişimciler

By , in Ekonomi-Borsa on .

40CNBC-e Business’in gazeteci ve iş adamlarından oluşturduğu jürinin seçtikleri arasında bilişim ve moda dünyasından Türkiye’nin 40 yaş altı başarılı girişimcilerini seçti.

CNBC-e Business, Türkiye’nin 40 yaş altı başarılı girişimcilerini seçti.
CNBC-e Business’in gazeteci ve iş adamlarından oluşturduğu jürinin seçtikleri arasında bilişim ve moda dünyasından, yapım ve kozmetik sektörüne kadar pek çok farklı alanda çok değişik başarılara imza atmış 12 genç başarılı iş adamı ve iş kadını bulunuyor.
Bazıları kamuoyu tarafından iyi tanınan bu isimler arasında genç yaşta moda dünyasında uluslararası bir marka olmayı başaran Arzu Kaprol, evde yemek yapmaktan sıkılanlar için yüzlerce alternatif sunan ”yemeksepeti.com”un kurucusu Nevzat Aydın ve bugün birçok sevilen televizyon dizisine imza atan Ay Yapım’ın kurucusu Kerem Çatay da yer alıyor.
12 BAŞARILI GENÇ
Seçilen 12 genç iş adamı ve iş kadını ile başarılı oldukları alanlar şunlar:
-Nevzat Aydın (34): ”www.yemeksepeti.com”un kurucusu. 80 bin dolar sermayeyle kurulan ”www.yemeksepeti.com”un 2009’da ulaştığı işlem hacmi 71 milyon dolar. 13 ilde faaliyet gösteriyor. 4 bin farklı restoranla çalışıyor, günde 20 bin kişiden sipariş alıyor.
-Arzu Kaprol (38): Arzu Kaprol markasının yaratıcısı. Kaprol, 2009 yılını 4,5 milyon dolarlık satışla kapatmış. Bu rakamın beşte ikisi Arzu Kaprol markasından geliyor. Diğer beşte ikisi kurumsal işlerden, beşte biri de danışmanlık hizmetlerinden sağlanmış. Kaprol, 2010’da yüzde 100 büyüyerek, satışları 9 milyon dolara çıkarmayı hedefliyor. Yurt dışında ürünlerinin satıldığı mağaza sayısını ise 12’den 24’e ulaştırmayı amaçlıyor.
-Cihat Dündar (38): B’iota Laboratuvarları’nın kurucusu. Avrupa’nın ilaç hassasiyetinde kozmetik üretimi yapan üçüncü büyük fabrikasına sahip olmak için büyük yatırımlara girişen B’iota, bugün 33 ülkeye ihracat yapıyor. Yıllık 100 milyon lira cirolu B’iota’nın önümüzdeki beş yıl içinde ulaşmayı amaçladığı ihracat geliri ise 1 milyar dolar.
-Alp Saul (39): Pronet’in kurucusu. 16 yıl önce 10 bin dolarlık bir sermayeyle kurulan ve güvenlik sistemi hizmeti veren Pronet, bugün 55 binin üzerinde aboneye sahip. 2010 yılı ciro hedefini 85 milyon lira olarak belirleyen Pronetin, 5 yıl içinde Avrupa ve çevresindeki en büyük ilk üç güvenlik firmasından biri olmayı amaçlıyor.
-Kerem Çatay (32): Ay Yapım’ın kurucusu. Kerem Çatay henüz 25 yaşındayken Türkiye’de Ay Yapım’ı kurdu, kısa sürede de televizyon dünyasının en büyük şirketlerinden biri haline getirdi. ”Kadın İsterse” dizisi ile ”Yaprak Dökümü”, ”Aşk-ı Memnu” ve ”Dudaktan Kalbe” gibi edebiyat uyarlamalarıyla hatırı sayılır bir seyirci kitlesine ulaştı. 2006’dan başlayıp arka arkaya yayınlanan bu diziler, Ay Yapım’ı 2008’de 33,8 milyon liralık ciroyla yapımcı şirketler arasında zirveye taşıdı.
-Seyhan Özdemir (35)- Sefer Çağlar (35): Autoban 212’nin kurucuları. 2003 yılında Autoban 212 tasarım ofisini kuran Özdemir ve Çağlar henüz altıncı ayda tasarladıkları koleksiyonda yer alan bir sallanan sandalye ve aydınlatma armatürü ile Paris’teki ünlü Salon du Meuble fuarına kabul edildi. Fuarda sergilenen koleksiyonun bu iki parçasıyla 2004’te dünyaca ünlü tasarım dergisi Wallpaper tarafından 30 yaş altı en iyi genç tasarımcı ödülünü kazandılar. Şu anda Autoban’ın yıllık 2 milyon avro civarında bir cirosu var. Özdemir ve Çağlar, bu ciroyu 5 yıl içinde 10 milyon avro seviyesine taşımayı hedefliyor.
-Ferda Kertmelioğlu (40): Mobilera’nın kurucusu. Kertmelioğlu, Mobilera şemsiyesi altında müşterilerine yeni medya, interaktif ve mobil pazarlama, dijital reklam hizmetleri veriyor. Türkiye dışında dokuz ülkede faaliyet gösteren şirket, Türkiye haricinde Kazakistan, Gürcistan ve Moldova’da da alanında pazar lideri. Mobil pazarlama alanında bugün şirketlerin sıkça başvurdukları SMS ile katıl kazan türü kampanyaların çoğunun altyapısında Mobilera bulunuyor. İştecell, gnctrkcll gibi telekomünikasyon şirketlerinin kulüp uygulamalarını operatörlerle birlikte kuran da Mobilera. Kertmelioğlu 2011 yılı içinde şirketini yurt dışında borsaya açmayı istiyor.
-Tolga Tatari (32)- Ahmet Sarı (32): Markafoni’nin kurucuları. Tatari ve Sarı, Avrupa ve Amerika’da milyonlarca kişinin yaşadığı kapalı devre alışveriş deneyimini Markafoni markasıyla Türkiye’ye taşıyan iki internet girişimcisi. Yatırımcılar 2009’da Markafoni’ye 8 milyon avro değer biçti ve bu rakam üzerinden sermaye sağladı.
-Sedat Kılıç (25): Economizer’ın yaratıcısı. Sistem, kaynak makinelerinde kullanılan gaz miktarından yüzde 90’a varan oranlarda tasarruf sağlıyor. Alse Makine’nin 2009 işlem hacmi 4 milyon dolar. Bugün Aygaz’dan Renault’ya, Mercedes’ten Fiat’a pek çok kuruluş, Kılıç’ın Economizer’ını kullanıyor. Türkiye’de binin üzerinde fabrika bu ürünle gaz tasarrufu yapıyor.
-Hande Çaydaşı (35): Bebeshop’un kurucusu. Çaydabaşı 2005 yılında ”bebeshop.com.tr”yi kurdu. Faaliyete geçtiği ilk yılın sonunda Bebeshop’un sattığı ürün çeşidi 500’e, üye sayısı 1500’e çıktı. İzleyen yıllarda bu rakamlar hep katlanarak arttı. Halen 8 bin farklı ürünün satıldığı ve 30 bin civarında üye sayısı olan sitenin geçen yılki cirosu 2 milyon liranın üzerine çıktı.
Kaynak: AA
http://basariliturkler.ufoss.com/40-yas-alti-en-basarili-turk-girisimciler/

Önerilen makaleler