Sunday, December 22, 2024

Depremde hayat kurtaran buluşlar

By , in Teknoloji on . Tagged width:

www.teknolojihaberleri.nl

TÜBİTAK bu kez depremde arama kurtarma faaliyetlerinde hayat kurtaracak iki farklı buluşunu CNN Türk aracılığıyla kamuoyuna duyurdu.

TÜBİTAK’taki bilimadamlarının son buluşları hafta boyunca CNN TÜRK ekranında olacak…
BÖLÜM 2: İstanbul’un büyük bir depreme hazır olup olmadığı tartışılırken, bilimadamları da araştırmalarını sürdürüyor.

TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi’nde çalışan uzmanlar, arama kurtarma çalışmalarının seyrini değiştirecek bir buluş elde ettiler. Uzmanların ulaştığı bir elektronik sistem, metrelerce enkaz altındaki canlıyı, kalp atışından tespit ediyor.

17 Ağustos depreminin ardından TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi can kayıplarını azaltacak teknolojiler üzerine araştırmaya başladı.

Birkaç yıl süren çaba, meyvesini verdi ve TÜBİTAK, arama kurtarma çalışmalarının seyrini değiştirecek bir sistem geliştirdi.

Yüzeyaltı tomografi adı verilen sistem mikrodalga teknolojisine dayanıyor. Enkazın üzerine yerleştirilen taşınabilir bir radar sistemiyle enkaz altındakilerin hem hefes alıp verişi hem de kalp atışları izlenebiliyor.

Bir deprem sırasında göçük altındakiler baygın bile olsa arama kurtarma ekipleri dünyada ilk kez geliştirilen bu sistem sayesinde enkaz altındaki kişilere ulaşabiliyor.

Enkaz altındaki hareketler bilgisayar ekranında

TÜBİTAK’ın geliştirdiği diğer bir sistemse, metrelerce duvarın arkasında kalan canlının hem yerini hem de yaptığı hareketleri tam olarak tespit edebiliyor.

Deney için birer metre aralıklarla üç beton duvar arka arkaya yerleştiriliyor. Duvarların arkasında yürüyen kişinin hareketleri eş zamanlı olarak bilgisayar ekranına yansıyor.

Bilgisayar ekranından kişinin hareketleri takip edilerek nerede olduğu anlaşılabiliyor. Bu sistemi geliştiren ekibin başında Ukraynalı Alex Verti bulunuyor.

Verti, mikrodalgalarla çok hassas bir sistem yarattıklarını belirtiyor ve ekliyor: “Şu anda geliştirdiğimiz şekilde üç duvarın arkasından canlı tespit edebilme ve yeraltındaki kişinin kalp atışlarını takip edebilme dünyada ilk kez uygulanan bir sistem.”

TÜBİTAK yetkilileri iki sistemin de deprem ve göçüklerde çok yararlı olacağını belirtiyorlar. Özel ve kamu kuruluşlarının bu teknolojilere ilgi göstermesini umuyorlar.

Önerilen makaleler