Sanal Ortamda, MSN de , internette Soylenen Yalan Gunahmidir?
İnternette Söylenen Yalan Günahİnternette sanal ortamda takma isim ve meslekle yapılan sohbetlerin dinen uygun olmadığını söyleyen Sakarya Üniversitesi (SAÜ) İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Erbaş, kişilerin gerçek hayatta birbirlerine yalan söylemesi nasıl haramsa, sanal ortamda da söylenen yalanların haram olduğunu kaydetti. Sanal ortamdaki sohbetlerin yalanı ‘sıradanlaştırdığını’ ve gerçek hayatta da bunun yansımalarının görüldüğünü vurgulayan Erbaş, "Çok tehlikeli bir yoldayız. Artık, internetteki yalan sohbetler cinayete kadar gidiyor." dedi.
Prof. Erbaş, bugün hayatın neredeyse bir parçası olan çetleşmede bilinen fakat önemsenmeyen bir tehlikenin altını çizdi. Sanal ortamda kişilerin genelde kişiliğini, mesleğini, eğitim düzeyini, evli-bekâr gibi gerçek bilgileri saklayarak sohbet ettiğini dile getiren Erbaş, "Yalan, yalandır. Yalanın gerçeği, sanalı olmaz. Yalan nerede olursa olsun kişiyi kötülüğe sürükler. ‘Aman ne olacak nasıl olsa beni hiç kimse tanımıyor’ deyip sanal âlemde yalan söylemenin de sonu çoğu zaman acı bitiyor. Sanal yalanlar sebebiyle evlilikler sona eriyor, cinayetler işleniyor, toplumun ahlaki yapısı giderek bozuluyor." uyarısında bulundu. Dinimizin, yalanı kesinlikle yasakladığını belirten Erbaş, yalandan çok korkmak gerektiğini vurguladı. Erbaş, "Yalan, felaket demektir. Ne yazık ki bugün internetin yanlış kullanımı yalanı körüklüyor. Sanal ortamda yalan artık sıradanlaştı. Bunun gerçek hayata yansımaları da var. Bu, zaten açıkça görülüyor. Gerçek Bir Müslüman Sanal Ortamda Da Asla Yalan Söylemez. Yalan, her yerde yalandır. İnternet yalanı ne yazık ki bugün sıradanlaşıyor." diye konuştu. İnterneti Doğru Kullanma Dersi Verilmeli Çocuklara internetteki yalan çetleşmeden uzak durmaları konusunda ailelere de büyük sorumluluk düştüğünü anlatan Erbaş, ilköğretimden başlayarak internetin doğru kullanılması konusunda eğitim verilmesinin faydalı olacağını söyledi. Erbaş, "’Aileler de çocuklarına internetin fayda ve zararlarını anlatmalıdırlar. Yalanın, her yerde yalan olduğu çocukların beynine kazınmalıdır. Bu durum okullarda da desteklenirse bu konuda bir bilinç oluşturulabilir."’ şeklinde konuştu.
Güzel bilgiler bunlar.
Yalan dinimizin asla tasvip etmediği bir şey. İnsan ancak belirli durumlarda yalan söyleme hakkına sahip.
Sanal ortamdaki yalan da aynı derecede günah.
Ancak rumuz kullanmak bana göre yanlış bir şey değil. Önemli olan interneti kullanış amacınızdır.
Eğer iş ve bilgi paylaşımı için kullanıyorsanız zaten medeni durumunuz hakkında yalan söylemeye gerek duyulmaz.
En çok cinsiyet belirtmede yalan ya da eksik bilgi verilir. Ki bunu bayanlar genellikle zararlı bir takım zihniyetlerden korunmak için yaparlar.