Saturday, December 21, 2024

Bilgisayari web server olarak kullanmak, ayarlamak, web hosting

Bilgisayarımı server olarak nasıl kullanabilirim ?

Öncelikle bu işletim sistemlerinden birini yüklemek gerek

* Windows Server 2003 Standart Edition
* Windows Server 2003 Enterprise Edition
* Windows Server 2003 Web Edition

Biz bu işlemleri ev bağlantılarına göre konunun başını ve çalışma prensiplerini kavramanız için yazıyorum. Normalde evde ADSL bağlantısı üzerinden Hosting, Reseller , Ve Dedicated işlemlerini yürütemezsiniz. Nedeni ise bant genişliğinizin ve bağlantı hızınızın yetmeyeceğidir. Normalde Data Center’lar 10Mbit / 100Mbit ve 1Ggps arasında hat kullanırlar.

Sizin kullanabileceğiniz en yüksek hız ise 2Mbit onunda faturası çok ağır olur. Bu yüzden sadece deneme amaçlı veya birkaç kendimize ait sitemizi host etmemiz için kullanabiliriz. Şimdi gelelim sitemizi nasıl kendi sunucumuzdan yayınlayacağımıza. Bildiğiniz gibi DNS’ler ip’leri alan adlarına yönlendirme işlemini Gerçekleştirirdi. Şimdi bizim elimizde de bir alan adı var ve bir de sunucu ip’si, o zaman önce alan adımızı bilgisayarımıza yönlendireceğiz. Ama bunun öncesinde yönlendirilecek makinemizi hazır hale getirmemiz gerekmektedir. Önce Windows Server 2003 CD’mizi veya DVD’imizi takarak IIS 6,0’ı yükleyelim.

Bunu yaparken de şunları da aradan çıkartalım FTP, Frontpage 2002 Server Ext. Ve ASP. NET’İ de aradan çıkartalım. Önce bilgisayarıma ve orada ki sol tarafta ki listeden Program Ekle Ve Kaldıra Tıklıyoruz.

Buradan Açılan Pencereden Windows Bileşeni Ekle / Kaldır butonuna tıklıyoruz.

Açılan pencerede ki listeden Internet Information Services (IIS) Seçeneğini işaretliyoruz ve faremiz ile IIS seçili iken ayrıntılara tıklıyoruz. Karşımıza “Windows Components Wizard” açılacaktır. Buradan Application Server seçeneğini seçip ayrıntılar (details) butonuna tıklıyoruz. ASP.NET ile sayfalarınız var ise aynı ekranda ki ASP.NET seçeneğini de işaretlemeyi unutmayınız. Yayın yapabilmemiz için gerekenler “Common Files” ve “World Wide Web Services (WWW)”’dır.

Yükleme işlemini tamamladıktan sonra Başlat (Start) > Administrative Tools > Internet Services Manager şeklinde ulaşılabilir. Buradan IIS yönetim ekranına tıkladığımızda yanda ki sekmede Bilgisayarınızınadi (localhost) şeklinde bir açılır sekme göreceksiniz bunu açtığınızda altında web siteleri (Web Sites) seçeneğini göreceksiniz. Bu sekmemiz bizim barındırdığımız web sitelerini yönetmemizi sağlar. Sol Tarafta Web Sitelerine tıkladığımızda sağ tarafta siteler listelenir. İlk sitemiz Default Web Sitesidir. Bunu kendi sitemize göre ayarlayacağız.

Sitemizin FTP’si yani ana dizini bilgisayarımzı da genelde “C:\Inetpub\wwwroot” şeklinde olur içine örnek web sitemiz için bir yer açalım adı ise örnek-sitemiz.net olsun. IIS penceresine gidelim ve oradan Default Web Site’nin üzerinde sağ tıklayalım ve Özellikler’e tıklayalım, açılan pencereden ayarlarımızı yapmaya başlayalım. İlk açılan Web Sitesi sekmesinden ilk satıra sitemizin ismini yazabiliriz. Örnek-sitemiz.net yazdık. 2. satıra aldığımız statik IP’yi yazıyoruz ve hemen yanında ki Gelişmiş butonuna tıklıyoruz karşımıza bir ekran çıkacaktır. buradan üst taraf’a ekle (Add) tuşuna basarak 2 adet veri ekleyeceğiz. İlk işlem için Ekle (Add) tuşuna basıyoruz ve açılan pencereden ilk bölüme eğer açılan listede yok ise tekrar sabit IP’mizi yazıyoruz, altına internet çıkış köprüsü olan 80 yazıyoruz. Altına da ornek-sitemiz.net yazıyoruz ve tamam (Okey)’a basıyoruz. Ardından tekrar aynı işlemleri bir kez daha yapıyoruz fakat bu sefer en alt kutuya www.ornek-sitemiz.net yazıyoruz. Bu işlemi yaparak sitemize başına www yazılarak ve yazılmadan ulaşılabilmesini sağlamış oluyoruz. Ardından üst sekmelerden Giriş Dizini Sekmesine tıklıyoruz. Bu pencereden sitemizin giriş dizini okuma – yazma- çalıştırma gibi izinlerini ayarlayacağız. Daha öncede söylediğim gibi ana dizinimiz eğer biz sana dizin oluşturmamışsak C:\inetpub\wwwroot’tur. Biz bunun içine de ornek-sitemiz.net diye bir klasör oluşturmuştuk bu yüzden göz at’a tıklayarak C:\Inetpub\wwwroot\ornek-site.net dizinini seçiyoruz. Ardından Okuma / Ziyaretleri Günlüğe yaz / Bu kaynağı dizine ekle ‘yi işaretliyoruz. Eğer sitemizde bir veri tabanı varsa örneğin Access mdb gibi bu veri tabanının olduğu yere de yazma izni vermeyi unutmayalım. Yoksa iç sunucu hatası gibi hatalar ile karşılaşırız. Belgeler Sekmesinden ise sitemizi yayınladığımız dizine koyduğumuzda ana sayfan olarak görmesini ve otomatik yayınlamasını istediğimiz sayfa adlarını ekleriz. Bu listede standart olarak default.asp / index.htm / index.html vardır biz buraya default.aspx gibi kullanacağımız ana sayfa adı farklı ise ekleyebiliriz. (“Örneğin Start. asp gibi”). İzinlerimizi ve dizinimizi de ayarladıktan sonra şimdi sıra geldi alan adımızı sunucumuza aktarmaya bunun için alan adımızı aldığımız firmaya başvurmalı veya paneli varsa buradan yapmalıyız. Yapacağımız işlem NS (Name Server) tanımlamasıdır. Sunucu ip’mizi kullanarak 2 tane ns tanımlamamız gerekmektedir. Bunları şu şekilde tanımlayacağız.

Ns1.ornek-sitemiz.net
ns2.ornek-sitemiz.net

ve alan adımızı daha sonra bu ns lara yönlendireceğiz.
Bunu yaptıktan sonra bileşen ekle kaldır dan kurduğumuz DNS Server’a göre sunucumuzuda ayarlamamız gerekmektedir.

Domain Name System’i kurarken halen bilgisayarınıza sabit IP adresinizi vermediyseniz size bunu soracaktır.

NS’larımızı ns1.ornek-sitemiz.net ve
ns2.ornek-sitemiz.net olarak ayarladığımıza göre pc adımızı da buna göre ayarlayalım. Masa üstündeyken (Deskop) Bilgisayarım (My Computer) ‘a sağ tıklayalım ve Özeliklerden (Properties)’i seçiniz. Bilgisayar Adı (Computer Name) sekmesine geçin ve ardından Değiştir (Change) butonuna tıklayınız. Açılan pencereden “Bilgisayar İsmi” (Computer Name) Alanına ornek-sitemiz.net yazıyoruz, siz kendi sitenizin bilgilerine göre doldurunuz tüm alanları. Ornek-sitemiz. Net’ten önceki kısma ns1 giriyoruz. Çünkü ns tanımlamalarında ns1.ornek-sitemiz.net olarak tanımlamıştık. Diğer (More) düğmesine tıklayarak Primary DNS suffix of this computer yerine de host kaydına sahip olan alan adını giriniz. Tüm ekranları okey diyerek kapattığımızda yaptığımız işlemlerin geçerli olabilmesi için bilgisayarımızı baştan başlatmamız (ReStart) gerekmektedir. Bilgisayarımızı baştan başlattıktan sonra daha önceden kurduğumuz DNS Server’ımıza gidiyoruz. Start > Administrative Tools > DNS e tıklayarak yönetim paneline ulaşıyoruz, ardından Forward Lookup Zone bölümüne alan adlarımız ve tüm alt alan adlarımızı eklememiz gerekiyor. Bunun için ise Forward lookup zone bölümüne sağ tıklayıp New Zone oradan da Primary Zone seçeneğini tercih ediyoruz. Açılan pencereden zone name kısmına ornek-site.net yazıyoruz. Next tuşuna basarak sihirbazın sonuna kadar ilerliyoruz. Oluşturduğumuz bu alan adına tıkladığımızda bazı kayıtların otomatik oluştuğunu görüyoruz.

Şimdi alan adımıza sağ tıklayarak New Host (A) seçeneğini seçiniz. İlk seferde sadece sabit ip numaranızı girerek Add host diyin. 2. seferde ornek-site.net diyerek ip numaramızı yazıp add host diyoruz ve www yazarakta ulaşılabilmek için name kutusuna www yazarak add host diyoruz. Burada dikkat etmemiz gerek ip adresleri kontrol etmek add host’a tıklamadan önce sabit ip’inizi doğru girdiğinizi bir kez daha kontrol ediniz. Ve sabit ip’nizin bilgisayarınızın ip’si değil ADSL’e atanan sabit IP olduğunu unutmayınız.

Tüm alana adlarını ve alt alan adlarını ekledikten sonra done diyerek pencereden çıkınız. Eğer e-posta hizmeti de kullanmak isterseniz New Mail Exhanger (MX) seçeneğini kullanmalısınız. Unutmayınız Bileşen ekle kaldırdın POP3 hizmetini ve SMTP hizmetini yüklemiş olmanız gerekmektedir.

Birde host dizinimizi paylaşıma açmak kaldı. Bunun için IIS yöneyim panelinden sitemizin ayarlarına giriyoruz oradan dizin güvenliği (Directory Securty) sekmesinden ilk Düzenle Edit sekmesini seçiyoruz. Ardından Anonymous Access seçeneğini işaretliyoruz. Hemen altta ki Göz at (Browse) tuşuna tıklıyoruz ve Gelişmiş (Advanced) butonundan şimdi bul (Search now)’a tıklıyoruz. Çıkan listeden “iusr_ornek-sitemiz.net” i seçiyoruz ve Tamam (Okey)’a tıklıyoruz ardından eğer seçili değil ise “IIS’nin şifreyi kontrol etmesine izin ver” (“Allow IIS to control password”) seçeneğini işaretliyoruz.

Son olarak da C:\Inetpub\wwwroot\ornek-sitemiz.net kısmına sitemizi koymak kalıyor. Ama bir alternatifi olarak sanal dizin oluşturup sitenizi buranda da yayınlayabilirsiniz. Bunu ise IIS yönetiminden sitemizin üzerinde tıklayıp Yeni (New) seçeneğinden Sanal Dizin (Virtual Directory)’i seçiyoruz çıkan sihirbazdan ilk pencereye sanal dizinimizin adını ardından yolu ve izinlerini verip bitiyoruz. Artık buraya sitenizin sayfalarını koyarak sitenizin yayınlayabilirsiniz. Son bir hatırlatma daha yapmak istiyorum server olarak kullandığınız makinenizde ki sabit disklerinizin dosya yönetim sistemi NTFS olmak zorunda NTFS olmayan bir diskte güvenlik ayarı yapamazsınız ve Frontpage Server Ext. Kuramazsınız.

Şimdi DNS’lerimizi NS’larımıza yönlendirdiğimize göre artık internet tarayıcımıza girerek www.ornek-sitemiz.net yazarak sitemize ulaşabiliriz. Eğer siteniz önceden farklı bir sunucuya yönlendirilmiş durumda ise o zaman sitenizin yönlenmesi bir, kaç saat alabilir ama merak etmeyin siteniz en geç yarım saat ile 20 saat arasında yayında olur.
__________________

http://www.r10.net/webmaster-genel-konular-sorunlar/166894-bilgisayarimi-server-olarak-nasil-kullanabilirim.html