ANA YEMEK SAYFAMIZ: www.yedoy.nl ve www.yedoy.be

Bileki Ekmeği


Bileki Ekmeği

Malzemeler
misir unu, su tuz

Yapılışı
Elenmis misir unu ve tuz, ilik su ile hamur haline getirilir.
Öncenden kizdirilmis bileki tasinin içine defne

Balık Pilakisi


Balık Pilakisi

Malzemeler
3 patates
2 domates
2 sogan
2 yesil biber http://ufoss.com
2 dis sarimsak
1-2 defne yapragi
1 limon
1 kahve fincani zeytinyagi
5-6 dal maydanoz
tuz karabiber
1 su bardagi salcali su

Yapılışı
1- Firin tepsisine patatesler soyularak enine dilimlenip koyulur. Ustune temizlenip

Zuluf Fasulye


Zuluf Fasulye

Malzeme :
Bir dizi zulufla kurutulmuş fasulye, bir kase kuru tane fasulye, 2 baş soğan, 200 gr. Kıyma, bir dolu yemek kaşığı tereyağı, bir yemek kaşığı salça, bir tatlı kaşığı pul biber, biraz tuz, tuzlu et

Yapılışı : http://ufoss.com
Zuluf ile kurutulmuş fasulyeye bir kase kuru fasulye ilave edilir. Bir gün evvelden suya konur. Yapılacağı gün iki baş soğan 200 gr. Kıyma, bir dolu kaşık tereyağı, bir kaşık salça ile birlikte kavrulur. Haşladığımız fasulyeyi biraz pul biber biraz tuz ilave ederek pişiririz. İçine tuzlu et konur. Afiyet olsun!
Alinti= www.oyTrabzon.com

Zırıkta


Zırıkta

Malzeme :
2 su bardağı buğday unu, 2 adet yumurta, 1 çay kaşığı tuz, 4 çorba kaşığı yoğurt

Yapılışı :
Önce un ile su karıştırılarak bulamaç haline getirilir. Yoğurt, yumurta ilave edilerek bulamaç iyice çırpılır. Bu bulamaç akıcı bir kıvam alınca, önce bir tavaya zeytinyağı dökülür. Yağ kızdıktan sonra bu bulamaçtan yemek kaşığı ile yağın içine kaşık kaşık ayrı ayrı dökülür. Hamurların her iki yüzü kızartılır. Bir başka kapta yapılmış ve soğutulmuş balı bu kızaran hamurların üzerine diğer bir kaba alarak dökeriz. Bu tertip hamurlar bitinceye kadar sürdürülür. Eğer hazır bal yoksa hamurların üstüne toz şeker dökülerek yenir.

Zeytinyağlı Lahana Sarması


Zeytinyağlı Lahana Sarması

Malzeme :
4 bağ kara lahana, 2 su bardağı pirinç, 1 su bardağı zeytinyağı, 6 büyük soğan, 1/2 su bardağı çam fıstığı, 1/2 su bardağı kuş üzümü, 2 yemek kaşığı kuru nane

Yapılışı :
Soğan ince ince doğranır, zeytinyağında kavrulur. Fıstıklar ilave edilir. Soğan ve fıstıklar pembeleşince pirinçler ilave edilir. 2 dakika kadar kavrulur. 3 su bardağı su, üzüm, nane, tuz eklenir. Kaynadıktan sonra ateş kısılır. Suyunu çekinceye kadar pişirilir. Lahanaların sapları kesilip, hafifçe haşlanır. Soğuduktan sonra hazırlanmış olan iç kullanılarak sarmalar hazırlanır. Yavaş ateşte pişirilir. Limonla servis yapılır.

Yufka Tatlısı


Yufka Tatlısı

Malzeme :
8 adet kuru yufka, 300 gr. Tereyağı, 2 su bardağı fındık veya ceviz, tuz Şurubu: 4 su bardağı şeker, 3.5 su bardağı su , 1/2 limon suyu
Yapılışı :
Derince bir kabta çok hafif tuzlu su hazırlanır. Yufkalar bu suda hazırlanıp, ıslatılıp süzdürülerek yağlanmış tepsiye dizilir. Her katın arası yağlanır. Tam ortasına fındık serpilir. Üzerine bolca tereyağı dökülür. Orta hararetteki fırında pişirilir. Fırından çıkınca soğuk şurubu dökülür ve dilimlenir.

Turşu Kavurması


Turşu Kavurması

Malzeme :
2 büyük yemek tabağı turşu, 6 iri soğan, 1,5 su bardağı zeytinyağı

Yapılışı :
Turşular akşamdan tuzunun çıkması için suya koyulur. Sonra doğranır. Soğanlar yağda pembeleşinceye kadar kavrulur. Süzgeçte süzdürülmüş turşular ilave edilir. Kısık ateşte yarım saat pişirilir ve servis yapılır.

Trabzon Peynirlisi


Trabzon Peynirlisi

Malzeme :
350 gr. Hamur, 70 gr. Yaylalarda yapılan ve deri içinde saklanan Trabzon peyniri

Yapılışı :
Peynir bir gün önceden doğranır, rendeye vurulur ve bir miktar su karıştırılarak dinlenmeye bırakılır. Un, tuz ve maya karıştırılarak ekmek hamurundan daha gevşek hamur elde edilir. 350 gr.lık kesilerek şekillendirilir. Hamur tahta üzerinde dinlendirilir. Fırın 200 derece sıcaklığında hazırlanır. Yine ayrı bir tahta üzerinde kayık şeklinde hazırlanan hamur içine peynir konulur ve üzerine fırça ile su veya un bulamacı sürülerek fırına sürülür. Pişince içine tere yağı konularak servis yapılır.

Trabzon Kıymalısı


Trabzon Kıymalısı

Malzeme :
350 gr. Hamur, 200 gr. Orta yağlı kıyma, bir miktar soğan, maydanoz, az miktarda domates ve arzu edilirse acı biber

Yapılışı :
Yuvarlak şekilde (değermi) açılan hamur içine hazırlanan kıyma ve malzemesi konularak çiğ olarak fırında pişirilir. Pişirme anında kıyma birkaç kez karıştırılır. Arzuya göre yumurta ve az yağ konulabilir.

Trabzon Ekmeği


Trabzon Ekmeği

Malzeme :
1 kg. tip-2 beyaz un, 50 gr. Tuz, yeteri kadar ekşi maya Mayanın yapılışı: 1 kg. hamur parçasını normal hamurun iki katı yoğurup sıkıştırılarak 9 saat 19-20 derece oda sıcaklığında dinlenmeye bırakılır. 9 saat sonra hamuru tekrar un ve su karıştırarak tekrar yoğurup bu kez 4 saat daha dinlenmeye bırakıldıktan sonra bu hamur ekşi maya olarak ekmekte kullanılır.

Yapılışı :
Hazırladığımız maya 1 kilo un ve yeteri kadar tuzla hamur haline getirilir ve 3 saatlik bir dinlenmeye bırakılır. Daha sonra şekil verilir ve bir müddet daha dinlenmeye alınır ve odunla 200 derecede kızdırılmış kara taş veya ateş tuğladan yapılmış fırında pişirilir.

Trabzon Döner Kebabı


Trabzon Döner Kebabı

Malzeme :
5 kg. yumurtalık et, 500 gr. Kuyruk yağı, 3 baş kuru soğan, 1 yemek kaşığı salça, 1 küçük kase yoğurt, 1 çay kaşığı zeytinyağı, 1 diş sarımsak, 1 çay kaşığı karabiber, tuz
Yapılışı :
Yumurtalık etin sinirleri alınarak çok ince olarak kuyruk yağı ile birlikte açılır. Soğan ince rendelenerek salça, yoğurt, zeytinyağı, sarımsak, karabiber, tuz iyice karıştırılır. Bunlar bulamaç olunca et de bu malzemeye katılarak karıştırılır. Karıştırılan etli malzeme yaklaşık 12 saat bekletilir. Bu müddetten sonra etler büyük ve küçük parçacıklara ayrılır, şişe dizilmeye başlanır. Dizilen bu etlerin arasına domates bir sıra halinde istif edilir, şiş yerine takılır ve ateşte etler döndürülerek pişirilir. Pişen etler kebap bıçağı ile sıyrılarak tabaklara servis yapılır. Kebap isteğe göre ya tırnaklı (ince olarak açılan hamur pidesi) ile ya da ekmekle veya pilav üzerine konularak yenir.

Trabzon Burmalısı


Trabzon Burmalısı

Malzeme :
1 adet yumurta, 1 çay bardağı zeytinyağı, 1/2 çay bardağı yoğurt, 2 su bardağı su, alacağı kadar un, 1/2 kg. kavrulmuş-dövülmüş fındık, 1/2 kg. nişasta, 1 kg. toz şeker, 6 bardak su (şerbet için), yarım limon suyu (şerbet için), 250 gr. Tereyağı

Yapılışı :
Önce yumurta, su, yoğurt ve zeytinyağı karıştırılıp un katılıp en az 15 dakika yoğrulur. (kıvamı kulak memesi yumuşaklığında olacak). Hamur yapılır, daha sonra hamur ceviz büyüklüğünde yumaklar haline getirilip 2 saat dinlendirilir. Dinlenen hamur tahta sofra üzerinde açılır. Açılan hamur ikiye katlanır, içine dövülmüş fındık serpilir. Geniş yerinden çubuğa sarılır ve elle hafif büzülür. Çubuktan çıktıktan sonra istenilen büyüklükte kesilir, tepsiye dizilir. Tereyağı eritilip üzerine dağlanır. Kızgın fırında hafifçe pembeleşinceye adar pişirilir. Soğuduktan sonra hazırlanan sıcak şerbetle ballandırılır. Soğuk olarak servise sunulur.

Alinti= www.oyTrabzon.com

Şıvaydız


Şıvaydız

Malzeme :
Yarım kilo kemikli veya kemiksiz parça kuzu eti, 1 bardak haşlanmış nohut,yarım kilo taze soğan, yarım kilo taze sarımsak, yarım kilo yoğurt, 1 adet yumurta, tereyağ, kuru nane

Yapılışı :
Et sade suda haşlandıktan sonra nohutlar da ilave edilip bir iki taşım kaynatılır.Temizlendikten sonra 2-3 cm uzunluğunda doğranmış soğan ve sarımsaklar ilave edilir.Soğan ve sarımsak yumuşayınca, içine yumurta ilave edilerek çırpılmış ve ocakta ılıtılmış olan yoğurt katılır.Bir taşım daha kaynatılır. En son nane ile birlikte kızdırılmış tereyağ dökülerek servis yapılır. Şıvaydız, Gaziantep yöresinin bir yemeği olup, özellikle çocuklar için son derece besleyici özelliğe sahiptir. Hepinize afiyet olsun.

Su Böreği


Su Böreği

Malzeme :
6 köy yumurtası, 750 gr. Tereyağı, 500 gr. Taze kaşar (Tonya), 1 bağ maydanoz, un, 1/2 çay bardağı su

Yapılışı :
Yumurta, un ve su ile yumuşak bir hamur yapılır. 10 parçaya ayrılır. Yumak yapılır 1-2 saat dinlendirilir. 10 yumak açılır, bir bez üstünde biriktirilir. Açma işi bittikten sonra geniş bir tencerede kaynayan tuzlu suyun içine yufkalar tek tek atılarak haşlanır. Sıcak sudan çıkarılan yufka bol soğuk suda çalkalanır. Yağlanmış tepsiye dizilir. Her katın arası eritilmiş tereyağı ile yağlanır. 3 yufkadan sonra peynir ve maydanoz karışımı iç koyulur. 10 yufka tamamlanınca orta hararetli fırnda pişirilir.

Pilaki Kebabı


Pilaki Kebabı

Malzeme :
2 büyük boy şoğan4 orta boy patates500 gr kırmısı et(dilenirse beyaz et)1 çay bardağı pirinçyarım çay bardağı sıvı yağ1 kaşık domates salçasıkırmızı bibertuz

Yapılışı :
Orta büyüklükte bir tepsi içerisine sıvıyağ konulur ve soğanlar halka şeklinde doğranır.Etler fazla küçük olmamak kaydıyle dnüldükten sonra kesilir(beyaz etin dövülmesine gerek yok) ve fazla ölmemiş söğanlara ilave edilir .Malzemelerin hepsi bir müddet sote edilir ve salça , biber tuz ilave edilerek karıştırılırdıktan sonra su ilave edilir.Biraz pay bırakılarak tepsiye konan su kaynamaya bırakılır. Daha sonra patatesler ilave edilir ve tepsi fırına sürülür. Bir müddet sonrada pirinçler ilave edilir ve üzeri kızarana kadar pişirilir. Afiyet olsun.

Peçuklu Veya Kuyruk Yağlı Lahana Yemeği


Peçuklu Veya Kuyruk Yağlı Lahana Yemeği

Malzeme :

Yapılışı :
Üç bağ taze lahana alınır, iyice yıkandıktan sonra ince ince doğranıp tekrar bol su ile yıkanıp süzgece alınır. İki baş büyük soğan ince ince doğranıp tencereye konur. 250 gr. Kuyruk yağı ince ince doğranıp, iki veya üç parça peçuk tencereye konup az miktarda tereyağı ile sararıncaya kadar kavrulur. iki büyük domates doğranıp bir yemek kaşığı salça tencereye konup, domatesler ölünceye kadar pişirilir. lahananın acısını almak için iki kesme şeker tencereye atılır. sonra süzgeçteki lahana tencereye konur. bir su bardağı fırınlanmış yarma mısır, daha önce haşladığımız bir su bardağı renkli fasulye ve yarım su bardağı yıkanmış pirinç ilave edilir. Yeteri miktarda tuz ve su konur. karıştırılıp pişmeye bırakılır. Mısır ve pirinç olduğu için suyunu piştikçe çeker. Yemeğe baktıkça yeteri kadar sıcak su ilave edilir. Ne çok sulu, ne de çok katı olmalıdır. Tahminen 45 dakikada pişer. Pişerken içerisine arzuya göre kırmızı pul biber ilave edilir. Veya tabaklara konduktan sonrada olabilir.

Pazılı Kaygana


Pazılı Kaygana

Malzeme :
2 bağ pazı, 2 orta boy kuru soğan, 1 tutam tuz, mısır unu, 2 kaşık buğday unu, 2 adet yumurta, zeytinyağı, nane, maydanoz

Yapılışı :
Pazılar yıkanır, ince ince doğranır, yine ince doğranmış kuru soğanlar tuz ile ovulur, süzgece konur ve üzerine su gezdirilir. Sıkılarak başka bir kaba alınır. Nane, maydanoz, yumurta katılır ve mısır unu ile karışım tavada dağılmayacak şekilde kıvama getirilir. Bir miktarda buğday unu katılır. Tavaya dökülen zeytinyağı kızdırılır 1 cm. kalınlığında tavanın içini kaplayacak şekilde tahta kaşıkla yayılır, kısık ateşte pişirilir. Tava kapağı ile çevrilerek pişmeyen yönüde pişirilir, soğuk veya sıcak olarak servis yapılır.

Pazı Pilakisi


Pazı Pilakisi

Malzeme :
2 bağ pazı, 1 su bardağı pirinç, 3 baş soğan, 1 çay bardağı zeytinyağı, 1 tutam nane, 10 adet tuzlu hamsi, yeterince tuz.

Yapılışı :
Pazılar ayıklanıp ince ince doğranacak ve soğanlar doğranıp zeytinyağında pembeleşinceye kadar kavrulacak. İnce doğranmış pazılara kavrulan soğanlar ilave edilecek, tencere kapağı kapatılıp kısık ateşte bir müddet haşlanacak, yıkanmış pirinç ilave edilerek çok az su katılacak. Kılçıkları ayıklanan hamsiler didikilenip ilave edilecek. Piştikten sonra nanesi koyulup karıştırılacak. Soğuk olarak servis yapılır, çay veya salata ile yenilebilir.

Patates Kavurması


Patates Kavurması

Malzeme :
1 kg. patates, 1 baş soğan, 2 domates, 1 yemek kaşığı tereyağı veya 1/2 bardak zeytinyağı, 150 gr. Tatlı biber, 1 bağ maydanoz, 1 bağ dere otu, 1/2 bardak su, 2 tatlı kaşığı tuz, kara biber

Yapılışı :
Patetesler soyulur, yıkanır ve yuvarlak şekilde kesilir. Soğan yağa doğranır ve kavrulur. Soğan kavrulduktan sonra üzerine domates, kara biber, maydanoz ve dere otu doğranır ve soğanla birlikte bunlar tekrar kavrulur. Suyu ilave edilerek tuzu atılır. Bu malzemeye patatesler katılarak pişirilir. Suyunu çektiği an pişmiş olduğu anlaşılır ve servis yapılır.

Otlu Hamsili Ekmek


Otlu Hamsili Ekmek

Malzeme :
1 kase ayıklanmış hamsi, birer küçük bağ pazı (yaprakları), pırasa, lahana, bezelye tepesi, 3 kase mısır unu, tuz.

Yapılışı :
Sebzeler ayıklanır ince ince doğranır. Ayrıca hamsiler de ince doğranır. Un ilave edilerek gevşek bir hamur yapılır. Yarım saat dinlendirildikten sonra unlanmış sacda pişirilir.

NOKUL


NOKUL

Malzeme :
4 adet ekmek hamuru, 1 paket margarin, 250 gram tahin, 250 garam dövülmüş ceviz, 100 gram susam, 1 tatlı kaşığı tarçın.

Yapılışı :
Bir ekmek hamurunu merdane ile açarak düzeltin.Eritilmiş ılık margarin ile tahini karıştırıp 4/1 ini hamurun üzerine yedirerek sürün.Tahinin üzerine ceviz ve tarçın serpiştirin.Her iki ucundan kapatarak rulo şeklinde sarın.Bıçakla iki parmak kalınlığında kesip, yağlanmış tepsiye kesilen yüzü üste gelecek şekilde dizin.Üstüne susam serpiştirin.Diğer ekmek hamurlarına da aynı işlemleri uygulayıp, önceden ısıtılmış 200 derece fırında,pempeleşinceye kadar pişirin.Afiyet olsun.

Muska Tatlısı


Muska Tatlısı

Malzeme :
1 yumurta, 1 çay bardağı zeytinyağı, 1 çay bardağı süt, 1 çay bardağı yoğurt, 1 yemek kaşığı sirke, 1 çay bardağı karbonat, 1 tutam tuz Muhallebisi: 1 kilo süt, 4 çorba kaşığı mısır nişastası, 1 paket vanilya, 1 yumurta sarısı, 1 su bardağı şeker Bal: 4 bardak şeker, 3.5 bardak su

Yapılışı :
Önce muhallebisi pişirilir ve soğumaya bırakılır. Sonra hamur yoğrulur. 16 yumağa bölünür ve dinlendirilir. Üzerine ıslak bez örtülür. Baklava hamuru gibi açılır. Daire şeklinde açılan hamur üç parmak eninde kesilir. İçine muhallebi konur, muska şeklinde sarılır. Yağsız tepsiye dizilir ve üzerine tereyağı dağlanır. Orta hararetli fırında pişirilir. Sıcakken üzerine soğuk bal dökülür. Serviz yapılır. Hamuru açarken nişasta kullanılır.

Mısır Sarması


Mısır Sarması

Malzeme :
500 gr. Kuşbaşı et, 4 adet iri soğan, 200 gr. Tereyağı, 1 yemek kaşığı kuyruk yağı, 500 gr. Fırınlanmış mısır yarması, 6 boy kara lahana

Yapılışı :
Kuşbaşı et biraz pişirilir. Soğanlar tereyağında kavrulduktan sonra kuyruk yağı ve et katılır. Daha sonra fırın mısırı da katılır ve biraz kavrulduktan sonra su ilave edilerek pişirilir. Tuz, yakar biber, istendiği takdirde nane bu aşamada katılır. Lahanalar kaynar suda haşlanır. Soğuduktan sonra malzeme ile sarılır. Azar azar su ilave edilerek pilşirilir.

Mısır Lapası


Mısır Lapası

Malzeme :
1 kg. fırınlı mısır yarması, 2 kaşık tereyağı, 1 kg. yoğurt, 4 bardak su.

Yapılışı :
Çekilmiş mısır elekten geçirilip unu bir tarafa ayrılır. Su dolu tencereye çekilmiş mısır atılarak suyunu çekene kadar kaynatılır. Kaynadığı zaman, ayrılan mısır ununa tuz eklenerek lapaya ilave edilir. Ocaktan indirilince, lapanın ortası kaşıkla açılır ve tereyağı konur. Lapa sıcak olduğu için yağ erir, tabaklara sıcak olarak servis yapılır. Ayrıca yağdan da lapa üzerine dökülür. Yoğurtla, ya da sade servis yapılır.

Mısır Ekmeği


Mısır Ekmeği

Malzeme :
1 kg. mısır unu, 50 gr tuz, yeteri kadar maya

Yapılışı :
Hazırladığımız mısır ununa bir miktar maya ve tuz karıştırılarak iyice yoğrulup hamur haline getirilir. 3 saatlik bir dinlenmeden sonra yuvarlak bir tepsiye aldığımız hamur bir müddet daha dinlenmeye alınır. Odunla 200 derecelik fırında, ya da kuzine sobaların fırınlarında üzeri kızarıncaya kadar pişirilir.

Mısır Dolması


Mısır Dolması

Malzeme :
1 kg. el değirmeninde çekilmiş mısır, 1 demet maydanoz, 5 baş kuru soğan, 1 çay kaşığı karabiber, 2 çorba kaşığı sade yağ, 1 kg. kara lahana, tuz

Yapılışı :
Çekilmiş mısır unu bir tencereye konup, suyu çekilinceye kadar haşlanır. İçine ince doğranmış soğan, maydanoz, karabiber ve tuz ilave edilerek karıştırılır. Yağın yarısı eritilerek üzerine dökülür. Tencerenin ateşten indirilmesine yakın, kalan yağ eritilerek kızgın halde dolmaların üzerine dökülür. Daha sonra servis yapılır. isteğe göre dolma yoğurtla da yenilebilir.

——————————————————————————–

Mısır Dolması(2)

devamını oku>>

Mısır Çorbası


Mısır Çorbası

Malzeme :
1/2 kg. sarı ve beyaz dinge vurulmuş mısır, 1 kase barbunya fasulye, 3 kg. yoğurt

Yapılışı :
Mısır ve fasulye ayıklanıp akşamdan soğuk suyla ıslatılır. Bir taşım kaynatılır, şişmeye bırakılır. Ertesi gün tuz ilave edilip pişirilir. Kıvamına gelince ateşten alınır, soğumaya bırakılır. İyice soğuyunca 3 kg. yoğurt çırpıldıktan sonra ilave edilir. İyice karıştırılıp servis yapılır.

Laz Böreği


Laz Böreği

Malzeme :
Kremasının malzemesi: 5 su bardağı süt, 2 adet köy yumurtası, 1 paket sana yağı, 5 kaşık tereyağı, 3 su bardağı şeker, 1 su bardağı un, 1 su bardağı nişasta, bir tutam tuz ve fındık içi Şurubu için gereken malzeme: 3 su bardağı şeker, 2.5 su bardağı su, 1-2 damla limon suyu Hamurunun malzemeleri: 3.5 su bardağı un, 1 adet yumurta, 3 yemek kaşığı zeytinyağı, bir tutam tuz

Yapılışı :
3.5 su bardağı unu, 1 yumurtayı 2 kaşık zeytinyağını harmanlayıp su ile yoğurup kulak memesi yumuşaklığında hamur yapılıp 13 parçaya bölünür. 13. Parça diğer parçalardan daha büyük olacak. Üstüne bir bez sererek 15 dakika bekletilecek. Kremasının yapılışı: 5 su bardağı sütü, 2 yumurtayı 2 kaşık tereyağını 1 su bardağı unu, 1 su bardağı nişastayı tencerede karıştırıp ateşin üzerinde yavaş yavaş karıştırarak kremayı kıvamına getirin, İçine tuzunu ve 3 su bardağı şekeri de koyup iyice karıştırın kaynamaya başlayınca altını söndürüp soğumaya bırakın. Dinlenen hamurları tek tek nişastalayıp incecik yufkalar halinde açın, tepsiyi yağlayın, 5 yufkayı açıp aralarına margarin ve tereyağını eritip yufkalara sürün, yağınüstüne fındık içi de serpin. 6. hamur diğerlerinden büyük olduğu için tepsiyi taşacak şekilde açın, yağını sürün, fındığını dökün ve kremayı kaşık kaşık tepsinin her tarafına döşeyin. Kremanın üstüne fındıkla beraber yağ sürün. Diğer 5 yaprağı da aynı şekilde açıp yağlayıp fındıklayın ve 3 parmak eninde kareler şeklinde kesin. Kestikten sonra yağlayın 150-200 derecede pişirin. Arzuya göre ballanmış olarak veya pudra şekeri dökerek sade yenebilir. (Şurubuda pişen börekte ılık olacak)

Lamesli Pide


Lamesli Pide

Malzeme :
2 bağ pazı, 1 baş soğan, 500 gr mısır unu, 1 bardak zeytinyapı, tuz

Yapılışı :
Önce mısır unu ile ekmeklik hamur yoğrulur. Pazı haşlanır ve suyunun çıkması için elle sıkılır. Bir tencerede soğan yağla kavrulur, pazı içerisine atılarak aynı muameleye tabi tutulur. Sonra tavaya bir kat hamur serilir. Üzerine kavrulmuş pazı koyulur. Pazının üzerine tekrar hamur konularak kaygana gibi pişirlir. Daha sonra tabaklara konularak servis yapılır. Yenirken yanında yoğurt tercih edilir.

Lahana Yığması


Lahana Yığması

Malzeme :
500 gr. Kuru fasulye, 3 bağ kara lahana, 500 gr. İnce çekilmiş fırın mısırı yarması, 200 gr. Kuyruk yağı, 1 adet kırmızı biber veya 1 çay kaşığı kara biber, 1 litre su, 2 baş kuru soğan, 1 yemek kaşığı salça, tuz

Yapılışı :
Bir tencereye su koyularak fasulye ve lahanalar haşlanır, suyundan süzülür. Ayrı bir tencerede yağ eritilip içerisine soğan doğranarak kavrulması sağlanır.Daha sonra bir sıra doğranmış ve haşlanmış lahana bir sıra fırın mısırı, bir sıra fasulye üst üste istif edilir. Tuzu, salçası, biberi, suyu katılarak pişirilir, servis yapılır.

Lahana Kavurması


Lahana Kavurması

Malzeme :
3 yürekli lahana, 5 adet soğan, 100 gr. Kıyma, 1 su bardağı haşlanmış barbunya fasulye, bir parça taze kuyruk, iki kaşık tereyağı, biraz sıvı yağ, karabiber, tuz, bolca sarımsak

Yapılışı :
Lahanalar yıkanıp haşlanır, süzüp sıkılır. Diğer tarafta tereyağı, kuyruk eritilip soğanları kavrulur. Kıyma ilave edilir. Haşlanmış barbunya fasulyesi, tuz, kara biber, sarımsak ilave edilir. Hazırlanan lahana ilave edilir. Kavrulur ve servis yapılır.

Lahana Çorbası


Lahana Çorbası

Malzeme :
3 bağ lahana, 1/2 kase mısır yarması, 1 kase barbunya fasulye, 1 avuç mısır unu, 1 kase et suyu, 1/2 kibrit kutusu iç yağı, 1 adet yakar (süs) biber, yeterince tuz

Yapılışı :
Lahanalar ayıklanır, ince ince doğranır, yıkanır. Su kaynatılır, içine bir tatlı kaşığı şeker konur, lahanalar içine atılır. Bir taşım kaynatılır, süzülür. Çorba yapılacak tencerede su kaynatılır. Bir akşam önceden ılık suda şişirilmiş fasulyeler kaynar suya atılır, biraz haşlanır. Lahana, mısır yarması, et suyu ilave edilir. İnmesine yakın iç yağ sıcak suda eritilir çorbaya katılır. Topak olmayacak şekilde mısır unu çorbaya katılır. Arzuya göre biberle servis yapılır

Kuymak


Kuymak

Malzeme :
Taze süt kaymağı veya 4 kaşık tereyağı, göz kararı su, tuz, fırınlı mısır unu, imansız peynir (1 Kase peynir doğranmış), 1 kaşık dolusu tereyağı

Yapılışı :
Kaymağı veya tereyağını tavaya koyduktan sonra eriyince bir miktar su katılırSu kaynadıktan sonra tuzu katılır. Unu tahta kaşıkla kaynayan suya yavaş yavaş karıştırarak katılır. Muhallebi kıvamına gelene kadar pişirilir. Peyniri katıldıktan sonra hafif ateşte fıkırdamaya başlayınca ateş söndürülür. 2-3 dakika sonra peynir çekilecek tarzda tavada döndürülür. Ortasına bir kaşık tereyağı koyulur ve sıcak servis yapılır.

Kuru Yufka Tatlısı


Kuru Yufka Tatlısı

Malzeme :
10 adet kuru yufka, 1 bardak zeytinyağı, 1 kase dövülmüş fındık, 1 kg. şeker

Yapılışı :
Tepsi yağlanır. Yufkalar ıslatılarak tepsiye koyulur. Her 3 yufkada bir fındık serpilir. İşlem bitince fırına sürülür. Kızarınca çıkarılır. Ilık şerbet dökülür. Şerbet: 1 kg. şeker, 1.5 litre su, yarım limon suyu.

Kocaman Gerdan


Kocaman Gerdan

Malzeme :
2 yumurta, 2 kaşık sirke, 1 batdak sıvı yağ, 1 bardak yoğurt, 1 bardak süt, 1 tutam tuz, aldığınca un, 3 kase kıılmış, kavrulmuş, dövülmüş fındık, nişasta

Yapılışı :
Bütün malzemeler karıştırılıp, yumuşak bir hamur yapılır. Yumurta büyüklüğünde bezeler yapılır üzerine ıslak tülbent kapatılıp yarım saat dinlenmeye bırakılır. Nişasta ile birlikte çok ince açılıp içine kavrulmuş, dövülmüş fındık serpilir. İnce oklavaya sarılıp büzülür. Oklavayı içinden çekip yağlanmış tepsiye dizilir. Orta hararetli fırında pişirilir. Önceden hazırlanıp soğutulmuş bal tatlı sıcakken üzerine dökülüp soğumaya bırakılır. Sonra servis yapılır. Not: 1/2 kg. tereyağı kızdırılıp üzerine dökülür. Balı: 1 kg. şeker ile 1 litre su kaynatılıp ateşten inmeye yakın yarım limon sıkılır.

Kaygana


Kaygana

Malzeme :
3 kaşık un (tepeleme), 3 yumurta, 1 bağ maydanoz, 1 çay bardağı su, 1 su bardağı süt, biraz tuz, isteğe göre tuzlu hamsi, kızartma yağı

Yapılışı :
Un, su, tuz, ince doğranmış maydanoz karıştırılarak iyice çırpılır. İçine süt ilave edilir. (Didiklenir) Tavada yağ kızdırılırken yumurtalar çırpılıp karışıma katılır tekrar dökülür. Kısık ateşte pişirilir. Afiyet olsun.

Kara Lahana Yemeği


Kara Lahana Yemeği

Malzeme :
2 bağ kara lahana, 1/2 litre kaynar su, 50 gram kuyruk yağı, 100-200 gr. Kıyma, 2 baş soğan, 1 kaşık salça, 1.5 çay bardağı pirinç, tuz

Yapılışı :
Lahana yıkanıp doğranır. Bunlar kaynar suya atılarak haşlanır. İyice pişince tencere aşağıya alınarak lahanalar sıkılıp, suyu çıkarılır. Başka bir tencerede lahanalarla kuyruk yağı, kıyma ve doğranmış soğan ilave edilip, tuzu konur. Bu malzemeler biraz kaynadıktan sonra tencere ateşten indirilir ve servis yapılır.

Kalkanoğlu Pilavı


Kalkanoğlu Pilavı

Malzeme :
1 kg. pirinç, 2 litre su, 1 kaşık salça, yeterince et, 250 gr. Tereyağı, kemik suyu, tuz

Yapılışı :
Bir tencereye kemik suyu koyulur. Tuzu ve salçası (domates) ilave edilerek iyice kaynatılır. Diğer tarafta ölçülü pirinç duru su çıkana kadar yıkanır ve beklemeye bırakılır. Pilav etli veya tavuklu olacaksa bunlar pişirilir. Su fokur fokur kaynayınca pirinci dökülür, karıştırılır. Bu aşamada ateş oldukça kuvvetli olmalıdır. Pirinç karıştırıldıktan sonra, ateşin altı kısılarak yavaş yavaş pişmesi sağlanır. Suyunu çeken pirinç ateşte bekletilerek üzerine et veya kaburga konulur. Diğer taraftan eritilmiş kızgın tereyağı pilavın üzerine dökülür.

Kabaklı Lahana Çorbası


Kabaklı Lahana Çorbası

Malzeme :
1 kg. kara lahana, 500 gr. Çekilmiş fırınlı mısır, 250 gr. Bal kabağı, 3 litre su, 240 gr. Kuru fasulye, 1/4 yakar biber, 100 gr. Tereyağı, 150 gr. Çekilmiş kuyruk ve tuz

Yapılışı :
Fasulye ile mısır iyice yıkanır. Su dolu tencereye dökülüp kaynatılır, fasulyeler suyunu çekip çatlayınca su ilave edilir. Daha sonra lahana yıkanıp, tencereye ince halde kıyılır. Lahana pişip ezilmeye başlayınca kabak ince olarak tencereye doğranır, kabak pişip ezilmeye başlayınca biberi, yağı katılır. Bundan sonra 10 dakika daha kaynatılır ve biraz mısır unu bulamaç halinde yemeğe ilave edilir. Kaynayan yemeğe tuz atılır. Yemek 10-15 dakika daha kaynatıldıktan sonra ocaktan indirilerek sıcak halde servis yapılır.

Kabak Tatlısı


Kabak Tatlısı

Malzeme :
4 kg. kuru beyaz kestane kabağı, 4 kg. şeker, 1 bardak su, 1/2 kg. çekilmiş fındık

Yapılışı :
Kabaklar soyulur, uzun uzun kesilir, doğranır, yıkanır, üzerine şeker dökülür. 1 taşım kaynatılır, 3 saat bekletilir. Orta hararetli ateşte pişirilir. Tencerenin ağzı açılır. Soğuyunca kabaklar servis tabağına yerleştirilir. Servis yapılırken üzerine fındık serpilir.

Kabak Pidesi


Kabak Pidesi

Malzeme :
Yarım kilo bal kabağı veya kestane kabağı, 4 veya 5 bağ soğan, biraz karabiber, biraz tuz, bir çorba kaşığı şeker, 2 yemek kaşığı mısır unu, 1 çorba kaşığı tereyağı, 1 çay bardağı zeytinyağı

Yapılışı :
Kabakları ince ince doğrayın. Başka bir yerde soğanları doğrayıp bir tencerede kavurun. Tuzu, biberi, şekeri ilave edip karıştırın. Unu başka bir yerde yoğurup malzemeye katın. Tavaya zeytinyağı döktükten sonra hazırlanan malzemeyi içine serin ve altı üstü kızarıncaya kadar pişirin.

İçli Tava (Hamsili)


İçli Tava (Hamsili)

Malzeme :
1 kg.hamsi, 4 baş soğan, 2 bardak pirinç, 3 bardak su, 1 su bardağı zeytinyağı, bir tutam tuz, 1 kahve fincanı kuş üzümü, 1/2 kahve fincanı dolma fıstığı, 2,3 kaşık toz şeker, nane, kimyon, tarçın, karabiber, üzerine gezdirmek için 1 çorba kaşığı tereyağı.

Yapılışı :
Hamsiler kılçıklarından ayrılır. Filoto haline getirilir. Bir tencerede ince ince kıyılan soğanlar bir bardak sıvı yağda hafifçe pembeleştirilir. Pirinçler ve fıstıklar soğana ilave edilir. Biraz daha kavrulur. Diğer malzemeler ilave edilir. Suyu konur, pişmeye bırakılır. İçinde pişirilecek olan tepsi yağlanır. Daha önce ayıkladığımız hamsiler tepsinin kenarlarına ve içine sıkı sıkı dizilir. Hazırlanan iç pilav ılık olarak tepsiye yayılır. Tepsinin kenarlarındaki hamsiler pilavın üzerine kırılır. Diğre hamsiler de yuvarlak bir şekilde pilav iyice kapanıncaya kadar dizilir. Tereyağı kızdırılır, hazırlanan içli tavanın üzerinde gezdirilir.Fırına verilir. 30 dakika orta hararette pişirilir. Diğer şekilde hazırlanışı: Ayıklanan hamsiler dibi yuvarlak olan komposto kasesine dizilir. Hazırlanan iç pilav konur. Aynı şekilde pilavla içi doldurulur. Üzerine hamsiler kapatılır. Bir tepsiye ters yüz çevrilir. Kaç kişilik yapılacaksa kişi başına hazırlanan iç pilavlar tepsiye dizilir. Tepsideki hamsilerin üzerine kızdırılmış tereyağı gezdirilir. Fırında orta derecede pişirilir.

İçli Pide (Hohollu Pide)


İçli Pide (Hohollu Pide)

Malzeme :
2 bağ pazı, 3 adet soğan, 750 gr. Mısır unu, tuz, zeytinyağı

Yapılışı :
Mısır unundan hamur yoğrulur. 2 bağ pazı haşlanıp bol soğanla kavrulur. Hamurun yarısı tavaya serilerek içine hazırlanan malzeme koyulur. Kalan hamur da üstüne kapatılarak yavaş ateşte pişirilir. Tava kapağı ile ters düz edilir.

İçli Kabak


İçli Kabak

Malzeme :
1 kg. bal kabağı, 1 baş soğan, 200 gr. Pirinç, 200 gr. Tereyağı, 1 tatlı kaşığı kara biber, tuz, 1 yemek kaşığı şeker, 1 çay bardağı su

Yapılışı :
Bir kilo bal kabağı soyulup dama şeklinde doğranır. Bir soğanla, yarım kaşık tereyağında kavrulur. Yıkanan pirinç kavrulan soğana ilave edilir. Şeker, Kara biber, Tuz ilave edilip hepsini biraz döndürdükten sonra bir tabağa alıp, tencerenin dibine doğradığınız kabağın yarısını koyunuz. Ortasına kavurduğunuz içi döküp üstüne kalan kabakları döküp çok az su ilavesiyle kısık ateşte pişiriniz. Bir kaşık tereyağı kızdırıp üstüne dökünüz.

Isırgan Çorbası


Isırgan Çorbası

Malzeme :
1 kg. ısırgan, 1 su bardağı mısır unu, 5 diş sarımsak, 2 çorba kaşığı tereyağı

Yapılışı :
Isırganlar seçilip yıkandıktan sonra kaynayan suyun içine atılır. İyice piştikten sonra süzülür. Süzgeçte kaşıkla ezilerek ısırganların süzgecin altına inmesi sağlanır. Ezilen ısırgan tekrar ateşe koyulur, mısır unu ilave edilir. 20 dakika pişirilir. Sarımsak ve kızdırılmış tereyağı ilave edilerek servis yapılır.

Hırtlama Köfte


Hırtlama Köfte

Malzeme :
1 kg. dana eti (az yağlı), 1 çay bardağı mısır unu (içi çin), 1 çay bardağı mısır unu (dışı için), 1 yemek kaşığı yayla otu veya kekik, 2 yemek kaşığı tereyağı, yeterince tuz

Yapılışı :
Etin sinirleri iyice alınır. Tahta et kütüğü üzerinde satırla iyice kıyılır (Kıyma kıvamına gelinceye kadar). İçine bir çaybardağı mısır unu, tuz, yayla otu ilave edilerek iyice yoğrulup fındıktan biraz büyük parçalar halinde yuvarlanır. Eritilmiş tereyağında karıştırılarak kızartılır (Kızartılmadan önce mısır ununa bulanır). Sıcak servis yapılır.

Hamsili Pilav


Hamsili Pilav

Malzeme :
1.5 kg. hamsi, 2 kase pirinç, 2 paket fıstık, 2 paket kuş üzümü, 1 çay kaşığı karabiber, 1 tatlı kaşığı şeker, 1 yemek kaşığı tuz, 2 iri soğan, 1 su bardağı zeytinyağı, 2 kaşık tereyağı

Yapılışı :
Hamsiler ayıklanır, kılçıkları hamsiler birbirinden ayrılmadan çıkarılır. Orta büyüklükte bir tepsiye sırtı tabana gelecek şekilde dizilir, aynı şekilde yan kısımlarada dizilir. İçi için: 2 baş soğan küçük küçük doğrandıktan sonra zeytinyağında kavrulur ve fıstık ilave edilir. Üzüm, tuz ve pirinci ilave edilir, kavrulduktan sonra pirinçler tam örtülecek şekilde su ilave edilir, iç pilav pişirilir. Kara biber ve şeker katılır. Tepsiye dizilen hamsilerin üzerine yayılır, kalan hamsiler de üst kısmı örtecek şekilde düzenli olarak tepsiye dizilir. Tereyağ ile dağlanır ve hamsiler pişene kadar fırında tutulur. Ilık servis yapılır. İstenirse soğuk da yenir.

Hamsili Pide


Hamsili Pide

Malzeme :
1/2 kg. mısır unu, 1 çay bardağı fırınlı mısır unu, 5-6 yaprak pırasa sapı (yeşil kısmı), 1 kase ayıklanmış hamsi, 1 bağ yeşil soğan, karabiber, 1 yumurta, sıvı yağ, tuz.

Yapılışı :
Ayıklanan sebzeler incecik doğranır. Mısır unu, yumurta, karabiber, yarım çay bardağı sıvı yağ ve sıcak su ile hamsiler de ilave edilerek yoğrulur. Tavada incecik döşenerek kızartılır. Sıcak servis yapılır. Afiyet olsun.

Hamsili Pazılı Pilav


Hamsili Pazılı Pilav

Malzeme :
5 bağ pazı, bir kase ayıklanmış hamsi, bir kase pirinç, 1 yemek kaşığı kuru nane , bir domates rendesi, karabiber, tuz, sıvı yağ, 3 büyük boy kuru soğan

Yapılışı :
Ayıklanıp yıkanan pazılar incecik doğranır, süzdürülür. Bir tencereye yarısı döşenir. İncecik doğranmış kuru soğan, domates rendesi, pirinç, kılçığı çıkartılmış Hamsi (Tiftik olacak), karabiber, nane, tuz, bir tatlı kaşığı kırmızı biber, kalan pazıyla karıştırılır.Tenceredeki pazıya ilave edili.Kısık ateşte, yarım çay bardağı suyla pişirilir. Üzerine kızdırılmış yağ dökülür. Soğuk servis yapılır.

Hamsili Kaygana


Hamsili Kaygana

Malzeme :
2 kaşık buğday unu, 1 kaşık mısır unu, 15 adet tuzlu hamsi, 1 bağ maydanoz, 1 çay bardağı süt, 5 tane yumurta, 1 su bardağı sıvı yağ, tuz

Yapılışı :
Ayıklanan maydanoz, un ve sütle karıştırılır. Hamsiler küçük parçalara ayrılır. Tuzu ve yumurtası ilave edilir, çırpılır. Tavada kızgın yağda incecik yayılarak kızartılır. Sıcak servis yapılır.

Hamsi Kuşu


Hamsi Kuşu

Malzeme :
500 gr. Kılçıksız hamsi, 2 baş soğan (Çok ince kıyılmış), 3 adet yumurta, 3 yaprak ince kıyılmış pazı, nane, maydanoz, tuz, kara biber, 1/2 su bardağı buğday unu, 1/2 su bardağı mısır unu, 1 su bardağı sıvı yağ

Yapılışı :
Çok ince kıyılmış pazı, karabiber, soğan, maydanoz, nane bir kapta karıştırılır. Diğer tarafta hamsiler iki tanesi yan yana koyularak avuç içine yerleştirilir. Soğanlı, pazılı iç koyulur. Üzerine iki adet hamsi koyulur ve avuç içinde hafifçe sıkıştırılarak mekik şekli (veya kuş gövdesi şekli) verilir. Bir tabak içinde buğday ve mısır unu karıştırılır. Kuş şeklindeki hamsiler una bulanıp çırpılmış yumurta ile bulandıktan sonra kızan yağda kızartılır.

Hamsi Köy Sütlacı


Hamsi Köy Sütlacı

Malzeme :
2 litre süt, 1 su bardağı pirinç, arzuya göre şeker

Yapılışı :
Süt kaynatılır, pirinç yıkanıp ilave edilir. Pirinç iyice yumuşayınca şeker ilave edilir. Koyulaşınca ateşten alınır. Fırına dayanıklı kablarda fırınlanır.

Hamsi Güveci


Hamsi Güveci

Malzeme :
500 gr. Hamsi, 4 adet kuru soğan, 4 adet patates

Yapılışı :
Hamsiler ayıklanıp temizlendikten sonra süzgece konularak suyundan süzdürülür. Daha sonra tuzlanır, bir müddet bekletilir. Diğer taraftan soğanlar uzunlamasına doğranır. Patatesler de yuvarlak olarak kesilir. Maydanoz, az zeytinyağı, domates veya salça kuz karışımı haline getirilir. Güvecin altına bir sıra patates daha sonra da soğan ve karışımı onun üzerine de hamsi dizilir. Bunun üzerinede tekrar soğan karışımı ve patates dizilir. Yağı ve bir bardak suyu konulur, fırna sürülür. Piştikten sonra sıcak servis yapılır.

Hamsi Çorbası


Hamsi Çorbası

Malzeme :
100 gr. Hamsi, bir diş sarımsak, bir demet maydanoz, bir baş kuru soğan, tuz

Yapılışı :
Hamsi ayıklanarak kılçıkları çıkarılır. Tahta üzerinde 1 cm. inceliğinde doğranır. Bir kaba konularak haşlanır ve kevgilerle suyundan süzülür. Bir tencerede yağ ve bir tatlı kaşığı un kavrulur. Domates ve rendelenmiş soğan da bu arada iyice kaynatılır. Daha sonra kaynatılmış su tencereye dökülür. En sonunda hamsiler ve maydanoz dökülerek çorba ateşte pişmeye bırakılır. Piştikten sonra, arzuya göre sarımsak ilave edilerek servis yapılır.

Hamsi Çıtlatması


Hamsi Çıtlatması

Malzeme :
1 kg. hamsi, 3 çorba kaşığı zeytinyağı, 2 baş soğan, bir tutam maydanoz, tuz, limon

Yapılışı :
Temizlenip, tuzlanan hamsi geniş ve yayvan bir sahana dizilir. İçine zeytin yağı ilave edilerek mangal ateşine konur. Suyunu çeken hamsiye soğan, maydanoz ilave edilir. Bazen soğan ve maydanozsuz da yapılır. Çok az miktarda su ilave edilir. Sahan mangaldaki sac ayağına oturtulur. Sahanın içindeki hamsilerin üzeri ya bir incir yaprağı ile ya da başka bir sahanla kapatılır. pişen hamsiler ateşten indirilir, servis yapılır.Yenirken pişen hamsiye limon sıkılırsa daha lezzetli olur.

Gulya


Gulya

Malzeme :
5 bağ yürekli lahana, 1 bütün ekmek, 1 baş sarımsak, 1/2 kg. tereyağı, 1 kaşık biber salçası, 1 kaşık domates salçası, 1 çay bardağı sirke, 1 limon, 1 tatlı kaşığı pul biber, biraz tuz, 1 kaşık sıvı yağ

Yapılışı :
Lahanalar ayıklanıp yıkanır, dörde bölünerek bol tuzlu suda haşlanır. Diğer tarafta tepsi sıvı yağla yağlanır. Dilimlenen ekmekler tepsiye dizilir. Lahananın suyuyla ıslatılır. Üzerine sirke gezdirilip, bunun üzerine haşlanan lahanalar serilir. Dövülmüş sarımsak gezdirilir, limon sıkılır. En üstüne kırmızı biberli salçalı yağ gezdirilir. Kısık ateşte ocak üstünde kızartılır. Servis yapılır.

Fellah Köftesi


Fellah Köftesi

Malzeme :
2,5 bardak ince bulgur, 2 çorba kaşığı un, 1 yumurta, salça, kimyon, kekik, kırmızı biber, maydanoz.

Yapılışı :
Bulgur, kaynatılmış suda 10 dakika yumuşamaya bırakılır. Sonra un, tuz ve diğer malzemeler katılıp, iyice yoğurulur. Misket şeklinde ufak köfteler yapılır. Kaynayan suya atılarak haşlanır. Üzerine yoğurtlu, sarmısaklı sos dökülerek servis yapılır. Afiyet olsun.

Faroz Usulü Balık


Faroz Usulü Balık

Malzeme :
3 kilo Mezgit balığı, 1/2 çay bardağı su, 4 yemek kaşığı tereyağı, tuz

Yapılışı :
Balıklar temizlenir, tuzlanır. Üstü kapalı bir tepside tereyağı ve su ile hafif ateşte pişirilir.

Faroz Usulü Kefal Ekşilisi


Faroz Usulü Kefal Ekşilisi

Malzeme :
1 kg. kefal balığı, 4 baş soğan, 2 bağ maydanoz,1 kaşık salça, 3 kaşık tereyağı, az su ve tuz, rendelenmiş 4 domates, yeşil acı biber, limon

Yapılışı :
Balıklar yuvarlak (Lagerda) kesilip tepsinin dibine dizilir. Diğer malzemeler doğranıp karıştırılarak balıkların üzerine döşenir, fırında 45 dakika pişirilir (1 su bardağı su ilavesiyle). Fırından alındıktan sonra üzerine 1 limon sıkılarak servis yapılır.

Etli Lahana Sarması


Etli Lahana Sarması

Malzeme :
1 kg. yağlı kıyma, 1/2 çay kaşığı karabiber ve kırmızı biber, yarım çay bardağından biraz fazla pirinç, 1 kaşık salça (içi için), 1 kaşık salça (dışı için), 2 baş orta boy soğan, 1 adet domates, 1 diş sarımsak, 1 bağ maydanoz, yeterince tuz, 3 bağ lahana

Yapılışı :
Lahanalar ayıklanıp yıkandıktan sonra kaynayan suda damarları hafif ezilinceye kadar haşlanır. Süzgece alınıp soğutulur. İçi: soğanlar soyulup yıkanır ince ince doğranır, pirinç seçilip yıkanır. Bütün malzeme katılıp iyice karıştırılıp sarma şeklinde lahana ile sarılır. Güveçte pişirilirse daha güzel olur. Sarma işlemi bitince üzerine salça, yağ kızdırılıp dökülür. Tuz ve su ilave edilerek pişirilir. Sıcak servis yapılır

Ekmek Makarnası


Ekmek Makarnası

Malzeme :
1 adet bayat ekmek, 100-150 gr. Tereyağı, 1/2 litre su, 1/2 bardak şeker

Yapılışı :
Önce bayatça ekmek lokmacıklar halinde doğranarak tepsiye konur. Başka bir kaba 1/2 litre su konup şeker de ilave edilerek şerbet yapılır. Şerbet diğer kaptaki ekmeklerin üzerine yedire yedire dökülür. Diğer bir kapta yağ eritilerek ekmeklerin üzerine dökülür. Sıcak servis yapılır.

Çıtma


Çıtma

Malzeme :
3 bağ pazı, 4 sap kara lahana, 2 sap pırasa (yeşil yerinden), 1 su bardağı kuru fasulye (Barbunya), 5 diş sarımsak, 2 yemek kaşığı tereyağı, pul biber

Yapılışı :
Bütün sebzeler ayıklanıpyıkanır. Kaynayan suya akşamdan ıslatılan fasulye, tuz ilave edilip kaynatılır. Lahananın sapları ve pazının saplarıyla pırasa ilave edilir. Bir taşım kaynatıp biraz yumuşayınca diğer sebzeler ilave edilip, pişirilip, süzülüp, soğutulur. Soğuduktan sonra avuç arasında sıkılarak suyu alınır. Tencerede kızdırılmış tereyağı ilave edilip kavrulur. Servis yaparken üzerine kızdırılmış pul biberli yağ gezdirilip servis yapılır. Sıcak ikram edilir.

Burmalı Tatlı


Burmalı Tatlı

Malzeme :
1 yumurta, 1 çay bardağı zeytinyağı, 2 çay bardağı süt, 1 ceviz büyüklüğünde tereyağı (erimiş), 1/2 çay kaşığı tuz, alabildiği kadar un, açmak için nişasta, 3 kase dövülmüş fındık, 1/2 kg. tereyağı (üzerine dökmek için) Balı için: 1 kg. şeker, 1.5 kg. su, 1/2 limon suyu

Yapılışı :
Malzeme karıştırılır, yumuşak bir hamur yapılır (kulak memesi yumuşaklığında) 18 parçaya ayrılır. Her hamur nişasta ile açılır. İkiye katlanır. Üzerine fındık serpilir. Oklavaya sarılarak büzülür, kesilerek tepsiye yerleştirilir. Üzerine kızdırılımış tereyağı dökülür. orta hararetli fırında pişirilir. Sıcaklığı azalınca üzerine ılık bal dökülür.

Beyaz Lahana Sarması


Malzeme :
500 gr. İnce doğranmış kuşbaşı et, 1 kiloluk beyaz top lahanası, 4 baş kuru soğan, 300 gr.
pirinç, 1 yemek kaşığı domates salçası, 1 şeker kaşığı kara biber, 1 bardak sıvı yağ, yeteri kadar tuz

Yapılışı :
Beyaz lahana ezilmeyecek konuma gelinceye kadar bir tencerede haşlanır. Diğer tarafta ince
doğranmış etler ve diğer malzemeler bir bardak su ilave edilerek suyunu tamamen çekinceye kadar
yarı çiğ vaziyette kavrulur ve soğumaya bırakılır. Haşlanan beyaz lahanalar avu içi büyüklüğünde
kesilip hazırlanan etli iç yuvarlak şekilde sarılır. Bir tencereye dizilen sarmalara 3 bardak su ilave
edilir ve hafif ateşte 20-25 dakika pişirilir. Sıcak servis yapılır.

Akçaabat Köftesi


image
Malzeme :
1 kg. kıyma, 100 gr. Peksimet (meyve ezilip sekerle kaynatılıp koyu bir macun oluşturulur ve
kurutulur), 1 diş sarımsak, 1 çay kaşığı karabiber, tuzYapılışı :
Yukarıdaki malzemeler karıştırılarak köfte halinde bir kaba biriktirilir. Köfteler kaptan alınarak
ızgarada pişirilir ve sıcak halde serviz yapılır.