Friday, April 26, 2024

2008’in en büyük icadı protez el – Semray Tas Özerda Kullaniyor

By , in Teknoloji on . Tagged width: , , , ,

www.teknolojihaberleri.nl

Time dergisinin yilin en büyük 50 icadindan biri olarak gösterdigi biyonik eli dünyada 300, Türkiye’de 4 kisi kullaniyor.
Parmaklarin tümünün hareket edebildigi biyonik el iLimb, Time dergisinin yilin en büyük 50 icadi listesinde 14’üncü sirasinda yer aldi. Touch Bionics tarafindan gelistirilen protez böylece Büyük Hadron Çarpistiricisi’nin da bulundugu listenin ön siralarinda yerini almis oldu.
Gelistirilmesi neredeyse 40 yil süren elin her parmagin kendine ait ayri bir motoru var. Protezin kredi karti gibi ince nesneleri kavrama ve agir esyalari kaldirabilme gibi özellikleri de bulunuyor. Uzmanlar ayni teknolojiyi kullanarak gelecekte biyonik parmak, bilek ve kol da yapmayi hedefliyor.
Hedefi olimpiyat
Dünyada agziyla ok atabilen tek bayan sporcu olan Muglali Semray Tas Özer de iLimb kullaniyor. Yedi aylikken söminenin üzerine düsün Özer, sag elini kaybetti. Olimpiyatlara katilmak isteyen sporcur, is adamlari ve bazi belediye baskanlarinin yardimiyla bu yilin basinda protez ele kavustu. Simdiyse dünyada biyonik elle ok atan ilk bayan sporcu olmayi planliyor. Biyonik eli Türkiye’de
4 kisinin, dünyada ise 300 civarinda insanin kullandigi tahmin ediliyor.
Iste bu yilin en önemli yenilikleri
Time dergisinin seçtigi “2008’in en büyük 50 yeniligi”nden bazilari söyle:
Perakende DNA testleri: 23andMe isimli test, kendi genetik sirlarinizi kimseyle paylasmadan kolayca ögrenmenizi sagliyor.
Büyük Hadron Çarpistiricisi: Yüksek enerjili parçacik fizigi deneyleri yapilmasina imkân veren proje “evren nasil olustu” sorusuna cevap sunabilir.
Kursun vuran kursun: ABD ordusunun gelistirdigi APS yazilimi, düsmanin attigi füzeyi tespit ediyor ve bir saniyeden kisa sürede onu havada vurmak için füze atiyor.
Dünyanin en hizli bilgisayari: 133 milyon dolara malolan Roadrunner isimli bilgisayar, nükleer silahlarin ektisiz hale getirilmesi için kullanilacak.
Hareket eden gökdelen: Dubai’de insa edilecek olan gökdelenin 80 kati da kendi etrafinda 360 derece dönebilecek.
Biyonik lens: Bu özel lens, radyo frekansiyla takan kisinin gidecegi yerin haritasini ve birçok bilgiyi ve görüntüyü lense yansitabiliyor.
Görünmezlik pelerini: California Üniversitesi uzmanlari, arkasindaki görüntüyü öne yansitarak kamuflaj saglayan bir kumas gelistirdi.

Önerilen makaleler