Tuesday, March 19, 2024

En İlginç Futbol Rekorları – Futbol Guinness records

futbolEn İlginç Futbol Rekorları
Sürpriz sonuçlar ve olayların yaşandığı yeşil sahalar, birçok şaşırtıcı rekora da sahne oldu.

Alman efsane Beckenbauer’in jübile maçında yaptığı

büyük hatayla tarihe geçtiğini biliyor muydunuz? Trabzonspor’un ‘Dünyanın en negatif şampiyonu’ olduğunu, kalesinde hiç gol görmeden Dünya kupası’na veda eden ülkeyi ya da F.Bahçe-G.Saray derbisini sadece 14 kişinin izlediğini.

Yazı biraz uzundur fakat çok keyif alacaksınız

İşte ilginç futbol rekorları…

* Jübile maçında kendi kalesine gol atan tek futbolcu Franz Beckenbauer.

* Efsane İngiliz futbolcu Gary Lineker, yaklaşık 20 yıl süren kariyerinde bir tek sarı kart bile görmedi.

* 2000-2001 sezonunda Bristol City-Brendford maçının ilk yarısında 23 dakika kaybolan zaman oynandı ve bu süre içinde 2 gol atıldı. Aynı maçta Bristol’un golcüsü Lloyd Owusu’nun ayağı kırıldı ve omzu çıktı.

* Paulo Araujo aynı maçta 5 kez kart görerek rekor kırdı. Olayın nedeni, oyundan atılan Brezilyalı futbolcunun dalgın hakeme fark ettirmeden maça devam etmesiydi.

* İngiltere maçında 3. dakikada kendi kalesine gol atan Paraguaylı Carlos Gamarra, ‘Kendi kalesine en erken gol atan futbolcu’ olarak tarihe geçti.

* 1957 yılında Charlton, 75 dakika 10 kişi oynadığı ve son yarım saatine 5-1 mağlup girdiği Huddersfield maçını 7-6 kazandı.

* Willenhall Town Ladies-Burton Brewers maçı, Guinness Rekorlar Kitabı’na girdi. Ortalama her 1,5 dakikada 1 gol atan Willenhall Town, maçı 57-0 kazandı.

* Finlandiya’nın unutulmaz oyuncularından Pentti, 1986′da kendi kalesine 5 gol attı. Maçtan sonra takım arkadaşları tarafından Pentti’ye ‘pusula’ bile alındı.

* 27 takım değiştiren Lutz Pfannenstiel, 6 kıtada da top oynayan tek futbolcu oldu. 34 yaşındaki Alman kaleci, halen Clube Atlético Hermann Aichinger’de forma giyiyor.

* Kullandığı 63 penaltıdan 16’sını gole çeviremeyen Gerd Müller, ‘Dünyanın en çok penaltı kaçıran’ futbolcusu oldu.

* Trabzonspor, 1979-80 sezonunda 30 maçta kaydettiği 25 golle(0.833 gol ortalaması) ‘Dünyanın en negatif şampiyonu’ unvanını elde etti.

* Profesyonel sözleşmeye imza atıp, ‘En uzun süre oynamayan futbolcu’ eski Liverpool kalecisi Jorgen Nielsen olarak kayıtlara geçti. Hvidovre’den 26 yaşında transfer edilen file bekçisi, tam 4 yıl, 11 ay forma giymedi.

* Sakatlığı nedeniyle ‘En uzun süre oynamayan en pahalı futbolcu’, Milan’a Real Madrid’den 11 milyon pounda gelen Fernando Redondo. İlk maçında 3. dakikada dizinden sakatlanan Redondo, yaklaşık 2,5 yıl sahalardan uzak kaldı. Redondo, 2.74 milyon pound, ev ve arabayı Milan’a geri vermek istedi, ancak kulüp bu teklifi geri çevirdi.

* ‘Avrupa’da bir maça yapılan en büyük katılım’ Hampden Park’ta oynanan maçta gerçekleşti. 1937′deki İskoçya Kupası finalinde Celtic-Aberdeen maçını 146 bin 433 biletli seyirci izledi.

* ‘Üç büyükler’ içinde ligi eksi averajla tamamlayan tek takım Beşiktaş. Siyah-beyazlılar, 11. sırada tamamladığı 1975-76 sezonunda 25 gol atıp, 32 gol yemişti.

* Beşiktaşlı taraftarların Liverpool maçında yaptığı tezahürat 132 desibele çıktı. 132 desibel, futbol tarihinin en yüksek ses seviyesiydi.

* Brezilyalı eski kaleci Eugênio Machado Souto, 33 farklı takım çalıştırdı. ‘Geninho’ lakabıyla tanınan Souto, şu anda Atlético Mineiro’nun başında.

* F.Bahçe ile G.Saray arasındaki maçlarda en az seyirci 17 Kasım 1922 tarihindeki karşılaşmaya geldi. İttihat Sahası’nda oynanan maçı, tamamı biletsiz 14 kişi izledi.

* 1986-87 sezonunda oynanan Fenerbahçe-Eskişehirspor maçında, sarı-lacivertli ekip 4 penaltı kullanarak ‘En çok penaltı atan takım’ oldu. “En çok penaltı kullanan futbolcu” ise 4 atışı da gole çeviren Fenerbahçeli Zafer Tüzün.

* Avrupa kupalarına bir sezonda en çok takım yollayan şehir Moskova oldu. 1996-97 sezonunda UEFA Kupası’nda Spartak, Dinamo, Torpedo ve CSKA Mosova mücadele etti.

* Ülkesinin liglerine en çok takım veren başkent Buenos Aires. Açılış ve Kapanış Ligi’nde, Arjantin’in başkentinden toplam 14 takım yer alıyor.

* 1996-97 sezonunda 34 maçta 2 galibiyet 27 yenilgi, 5 beraberlik alan Zeytinburnuspor, Türkiye Birinci Lig tarihinin ‘en kötü performansı’na imza attı.

* 2006 Dünya Kupası’na 2. Turda veda eden İsviçre, kalesinde hiç gol görmeden elenen ilk takım olarak kupa tarihine yazıldı.

* Kolombiya maçında kazanılan 3 penaltıdan da yararlanamayan Arjantinli Martin Palermo, uluslararası bir maçta ‘En çok penaltı kaçıran futbolcu’ oldu.

* Mersin İdmanyurdu, Türkiye Birinci Ligi’nde puanı silinen tek takım olarak tarihe geçti. 1980-81 sezonunda Beşiktaş’la oynadığı maçta sahadan çekilen Mersin ekibi, hükmen yenik sayıldı ve 2 puanı silindi.

* ‘Şampiyonlar Ligi’ndeki en süratli gol’ David Trezeguet’ye ait. 1997-98′de Monaco forması giyen Trezeguet’nin şutu 157.33 kilometre hızla Manchester United ağlarıyla buluştu.

* Rakip filelere 54 gol gönderen José Luis Chilavert, ‘En fazla gol atan kaleci’ olarak futbol tarihine geçti. Chilavert ayrıca hat-trick yapan tek kaleci.

* 2001′de Sydney’de oynanan maçta Avustralya, Samoa’yı 31-0 yenerken,Archie Thompson, 11 golle zor bir rekorun sahibi oldu.

* ‘En çok bacağı kırılan futbolcu’ rekoru Just Fontaine’a ait. Kariyeri boyunca 4 kez ayağı kırılan Fransız golcü, 1962′de tekrar ayağı kırılınca futbolu bıraktı.

* 1945-46 sezonunda Szentlorinci forması altında 66 gol atan Ferenc Deák, ‘Bir sezonda en çok gol atan futbolcu’ oldu.

* G.Saray’ın efendiliğiyle tanınan eski oyuncusu Cüneyt Tanman ile Beşiktaş’ın ‘Şifo’ lakabıyla tanınan efsanesi Mehmet Özdilek, futbol kariyeri boyunca hiç kırmızı kart görmedi.

* EURO 2008 Elemeleri’nde Almanya, San Marino’yu deplasmanda 13-0 yendi. Bu skor, Avrupa Şampiyonası Elemeleri’nde alınan ‘en farklı sonuç’ olarak tarihe geçti.

* Denizlisporlu Allysson Araujo dos Santos, Roberto Carlos’un ‘En hızlı şut atan futbolcu’ rekorunu elinden aldı. Allysson’un Trabzonspor maçındaki şutu 127.7 km hıza ulaştı.

* Atatürk Olimpiyat Stadı, İstanbul BŞB.-Gençlerbirliği maçıyla ‘En az seyirciyle oynayan 5. dev stat’ oldu. 81 bin kapasiteli statta 9 Aralık’ta oynanan maçı sadece 50 kişi izledi.

* Tony Alexander Adams, 22 sene Arsenal forması giydi ve başka bir takıma transfer olmadan futbol hayatını bitirdi.

* 1954′de Sandor Kocsis, 1958′te Just Fontaine ve 1970′te Gerd Müller aynı Dünya Kupası Finalleri’nde 2′şer hat-trick yaparak tarihe geçtiler.

* Fransa 98′de ilk tur maçlarının ardından Dünya Kupası kırmızı kart rekoruna ulaşıldı. 48 maçta 16 kırmızı, 174 sarı kart çıktı.

* ‘Dünyanın en hızlı hat-trick’ rekoru Ross County’nin eski futbolcularından Tommy Ross’a ait. Ross 1964′te Victroia Park’ta oynanan maçta Nairn County karşısında 90 saniyede 3 gol kaydetti.

* Bournemouth’un Wrexham ile yaptığı maçta mücadeleye 84. dakikada giren ve 140 saniyede 3 gol atan James Hayter, ‘İngiltere Futbol Ligi’nin en hızlı hat-trick yapan’ ismi. Premier Lig’de ise bu rekor Robbie Fowler’a ait. Ünlü İngiliz yıldız 1994′te oynanan maçta 4 dakika 33 saniyede 3 gol kaydetmişti. Amerikan Futbol Ligi’nde en hızlı sürede hat-trick yapan isim ise o dönemde LA Galaxy forması giyen Harut Karapetyan. Karapetyan 1998′de oynadıkları maçta 5 dakika dolmadan Dallas Burn ağlarını 3 kez havalandırdı. F.Bahçe’nin Sırp yıldızı Mateja Kezman da, Alanyaspor maçında 4 dakikada hat-trick yaparak rekor kırdı.